Ansamblul bisericii "Sf. Ioan Bogoslov Evanghelistul"


Categorie: Altele
Perioada: sec. XIX
Importanta: B
Cod LMI: NT-II-a-B-10630
Adresa:
Localitate: sat MĂNĂSTIREA NEAMŢ; comuna VÂNĂTORI-NEAMŢ
Judet: Neamt
Regiune: Moldova

Ansamblul cuprinde:

Imagini

Nu exista imagini

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 29-Jun-2009

Biserica cimitirului Manastirii Neamt are hramul "Sf. Ioan Evanghelistul' (Teologul sau Bogoslovul). In vechime aceasta biserica a avut si numele de "Schitul Bogoslov", datorita faptului ca pe locul actualei biserici a existat un schit mai vechi cu o bisericuta de lemn pe temelie de piatra, construita de Alexandru cel Bun. Aceasta biserica a dainuit pana in 1834, cand a fost desfacuta si mutata in satul Grasi - Neamt, iar in locul ei s-a construit o alta biserica din piatra si caramida intre anii 1834-1835, in vremea staretilor Dometian si Neonil.
Biserica se afla inafara zidului de incinta, in partea de est. Este o constructie solida, de plan treflat, cu un pridvor deschis si unul inchis, pronaos, naos si altar.
Interiorul este spatios, cu ferestre mari. Biserica are pe toata lungimea ei un subsol dreptunghiular cu bolta (osuarul sau gropnita), prevazut cu opt ferestre mici si niste orificii semiovale pentru oseminte.
Clopotnita cu parter si etaj este situata in fata bisericii. In anul 1987 s-a refacut acoperisul, iar in 2002 s-a consolidat biserica si s-a pavimentat cu marmura. Pictura dateaza din 1999-2003, dupa cum arata si pisania:

"Cu ajutorul Sfintei si de viata facatoarei Treimi, in zilele Domnitorului Mihail Gheorghe Sturza, cu binecuvantarea vrednicului de pomenire Mitropolit Veniamin Costachi, la anul 1834 s-a incaput zidirea acestei biserici cu hramul "Sf. Apostol si Evanghelist Ioan", in vremea raposatului staret si Arhimantrit Dometian si s-a terminat constructia in 1835, staret fiind P.C. Arhim. Neonil.
In zilele noastre cu binecuvantarea I.P.S. Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, s-a consolidat aceasta biserica si s-a pictat in tehnica "fresco" de pictorii Ioan si Daniela Moldoveanu cu ucenicii, intre anii 1999-2003, staret fiind P.C. Arhim. Benedict Sauciuc".

  ( dupa "Manastirea Neamt" de Arhim. Benedict Sauciuc - Editura Trinitas 2005 )